Human Behavioural Safety (HBS)

HBS, hét veiligheidscultuur verbeterprogramma

Uw bedrijf heeft een volwassen HSE-managementsysteem. Alle machines worden bewaakt, blootstelling aan chemicaliën, gevaarlijke stoffen en straling worden beoordeeld en beheerst.

Desondanks vinden er met regelmaat (veiligheids-)incidenten plaats. Uit onderzoek blijkt dat menselijk gedrag een van de belangrijke oorzaken is. De Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (I-SZW) heeft aangetoond dat ‘motivatie, betrokkenheid en alertheid’, oftewel menselijk gedrag, met 38% de grootste oorzaak is van arbeidsongevallen in Nederland [‘Staat van ernstige arbeidsongevallen 2017 - I-SZW’].

Wij kunnen u helpen om onder andere de HSE-doelen van uw bedrijf te bereiken. Met ons op gedrag gebaseerde veiligheidsprogramma zal u naast uw gezondheids- en veiligheidsdoelen ook verbeteringen zien inzake efficiency, betrouwbaarheid en kosten. Daarnaast zal uw cultuur veranderen richting een pro-actieve cultuur. Bij een volledige HBS programma implementatie zal uw organisatie binnen afzienbare tijd voor het grootste deel1 trede 5 van de veiligheidscultuurladder (SCL) kunnen halen.

 1) Enkele vereisten van SCL trede 5 zijn beleidsmatig van aard, zoals het delen van leringen met branche genoten. Dit kan uiteraard ook met het HBS programma.

Uniek

Ons op gedrag gebaseerde veiligheidsprogramma, Human Behavioural Safety Systems (HBS Systems), is bewezen succesvol (bijv. TRIR van 2.15 naar 0.35). Uniek aan het HBS-programma is dat het gebruik maakt van de laatste Behaviour Based Safety (BBS) en Human Performance inzichten en deze combineert met wetenschappelijke inzichten over de hersenen en menselijk gedrag, genaamd NeuroSafety. Ons HBS-programma zorgt voor betrokkenheid van en wordt gedragen door alle lagen, van werkvloer tot directie. Zo utiliseert het HBS programma onder andere de kennis en kunde van de werkvloer om te verbeteren inzake veiligheid, maar ook andere verbetermogelijkheden als betrouwbaarheid van uw apparatuur, kosten en efficiency van de bedrijfsprocessen. 

Safely HBS Systems is uw partner bij het opzetten van uw bedrijfsspecifieke, op gedrag gebaseerde veiligheidsprogramma. Onze ervaren HBS consultants helpen u met de implementatie van het systeem en ondersteunen uw organisatie waar nodig. Of dit nu de implementatie zelf is, cultuurmetingen of trainingen zoals leiderschap(-trajecten), communicatie of beïnvloeden van gedrag en cultuur.

De wereld is klein, maar het brein is groot. 

Friedrich von Schiller

Uw voordeel

Het op gedrag gebaseerde veiligheidsprogramma helpt u de pro-activiteit binnen uw bedrijf te verbeteren op een systematische manier. Door deze systematische aanpak bevordert HBS de veiligheidscultuur en het werkklimaat binnen een organisatie waardoor een vermindering in het aantal incidenten optreedt. HBS is uniek omdat het tegelijkertijd het bewustzijn van medewerkers en management versterkt, waardoor een extra versnelling mogelijk is in het verbeteren van SHE-prestatie-indicatoren.

 • Verbetering van de veiligheidscultuur
 • Aanpak op maat voor uw bedrijf
 • Vermindering van de kans op incidenten
 • Positieve spin-off voor gedrag in het algemeen en bedrijfsresultaten
  (productiviteit)
 • Kostenbesparing
 • Grip hebben op incidenten
 • In control zijn van uw veiligheidsbeleid
 • Positieve sfeer
 • Hoger komen op de veiligheidsladder
Ervaar veiligheid niet per ongeluk

De implementatie van het Human Behavioural Safety programma bestaat uit 5 stappen:

 • De eerste twee stappen bestaan ​​uit het leren kennen van het bedrijf of de locatie. Tijdens deze twee stappen wordt de volwassenheid van uw SHE-management beoordeeld en krijgen we meer inzicht in de medewerkers- en veiligheidstevredenheid van uw bedrijf. Op basis van de uitkomst zullen we beslissen of de site klaar is om een ​​op gedrag gebaseerd programma in te zetten;

 • De derde stap is een managementworkshop waarin het managementteam een ​​missie/visie zal genereren. Dit is de eerste stap naar het vergroten van het managementbewustzijn;

 • De vierde stap is het trainen van de veiligheidsleiders om een ​​veiligheidsgesprek te voeren. De groep veiligheidsleiders bestaat uit het hele managementteam, inclusief teamleiders en een geselecteerde groep medewerkers. De veiligheidsleiders leren hoe ze een veiligheidsgesprek voeren met de geobserveerde medewerkers. De observaties vinden plaats in tweetallen, peer-to-peer dus werknemers onderling op elkaar;

 • De laatste stap is coaching waarbij de veiligheidsleiders geholpen worden om de juiste vragen te stellen en hun observatievaardigheden te verbeteren.

Wij leveren

Wij leveren een programma dat uw SHE-prestaties zal versnellen door de gezamenlijke inspanning van het managementteam en de medewerkers. Door goed gedrag te definiëren en op de juiste manier observaties uit te voeren, helpen we u uw doelen te bereiken en het veiligheidsleiderschap van het management in uw bedrijf te vergroten.

Onze aanpak

Het programma is gebaseerd op vier belangrijke factoren die het gedrag beïnvloeden. Om tot het juiste gedrag te komen is het essentieel om te focussen op medewerkerstevredenheid, veiligheidstevredenheid, medewerkersbetrokkenheid en managementbetrokkenheid. Deze sleutelfactoren zijn opgenomen in het programma, waarbij de nadruk ligt op de betrokkenheid van medewerkers en management.

Het programma is geschikt om in te passen in een lopend LEAN programma of kan als stand-alone programma worden uitgevoerd. De voordelen van onze HBS aanpak helpen uw bedrijf te excelleren.

Vragen en/of meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie omtrent HBS? Of bent u op zoek naar een specifieke maatwerk opdracht, neem dan vrijblijvend contact met ons op:

Informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We staan u graag te woord.

Contact

Pascalweg 1                   Lorentzlaan 5
3208 KL Spijkenisse      3401 MX IJsselstein
Nederland                      Nederland
                                       

0181-507573                030-2006944 
info@safely.nl

Chat met ons via Whatsapp: