Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA)

PSA staat voor Psychosociale Arbeidsbelasting

Psychosociale arbeidsbelasting verwijst naar de psychologische en sociale aspecten van het werk die van invloed zijn op de mentale emotionele gezondheid van werknemers. Psychosociale arbeidsbelasting kan verschillende stressoren en factoren omvatten, zoals:

  1. Werkgerelateerde stress

Dit kan ontstaan door hoge werkdruk, strakke deadlines, overmatige verantwoordelijkheden en andere eisen die tot stress leiden.

  1. Interpersoonlijke conflicten

Problemen met collega’s, leidinggevenden of pesten op de werkplek kunnen psychosociale stress veroorzaken.

  1. Organisatiecultuur

Een giftige of ongezonde werkomgeving, inclusief een gebrek aan steun of erkenning van de organisatie, kan de psychologische arbeidsbelasting verhogen.

  1. Werk-privebalans

Het niet kunnen combineren van werk en persoonlijk leven kan leiden tot psychologische stress.

  1. Onzekerheid en baanzekerheid

De angst voor baanverlies of onzekerheid over de toekomst van de werkplek kan stress veroorzaken.

  1. Gebrek aan controle

Onduidelijk verwachtingen met betrekking tot de functie en conflicterende verantwoordelijkheden kunnen stress veroorzaken.

  1. Geweld en intimidatie

Fysiek of psychologische arbeidsbelasting op de werkplek zijn ernstige vormen van psychologische arbeidsbelasting.

PSA-klachten kunnen bovendien ook andere oorzaken hebben, zoals persoonlijke problemen buiten het werk. Dit hangt af per specifieke situatie van de persoon.

Het aanpakken van Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is voor organisaties belangrijk om verschillende redenen. Allereerst kan het de gezondheid en het welzijn van werknemers verbeteren. Werknemers die zich gesteund voelen en een positieve werkomgeving ervaren, zijn over het algemeen productiever, gemotiveerder en minder vatbaar voor stress gerelateerde gezondheidsproblemen.

Daarnaast kan het aanpakken van PSA de werksfeer en teamdynamiek verbeteren, wat de samenwerking en het algemene werkklimaat ten goede komt.

Ten slotte kunnen organisaties die actief PSA-problemen aanpakken , voldoen aan wettelijke verplichtingen en normen met betrekking tot de gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Dit kan juridische problemen voorkomen en het imago van de organisatie positief beinvloeden.

Kortom, het aanpakken van PSA is niet alleen goed voor de werknemers, maar het kan ook aanzienlijke voordelen opleveren voor de organisatie als geheel.

Waarom deze dienst?

Wij helpen u en uw organisatie graag verder op het gebied van organisatorische en HSE-aspecten gerelateerd aan veiligheid, gezondheid, kwaliteit en milieu. Neem hiervoor contact met ons op.

Zet nu de eerste stap naar een veiligere toekomst – Vraag de brochure aan en ontdek hoe wij jou naar een hoger niveau tillen!

Waarom Safely?

Maatwerkoplossing

Deskundigheid

Resultaatgerichte aanpak

Vragen en advies

We staan klaar om je te helpen.

Direct aanvragen

Wat cursisten en klanten zeggen

Veelgestelde vragen

Een incidentonderzoek is cruciaal omdat het helpt bij het identificeren van de onderliggende oorzaken van een incident, waardoor herhaling kan worden voorkomen en de veiligheidscultuur van uw organisatie kan worden verbeterd.

Bij Safely Consultancy maken we gebruik van geavanceerde methoden zoals tripod, 5xwhy, visgraatmodellen en soat om diepgaande incidentanalyses uit te voeren en de basisoorzaken te achterhalen.

Onze rapporten bevatten gedetailleerde conclusies en bevindingen over de omstandigheden van het incident, gericht op leren en verbetering. We richten ons op het identificeren van verbetermaatregelen, niet op het toewijzen van schuld.

Na het evalueren van het rapport stellen we effectieve verbetermaatregelen voor om veiligheidsrisico’s te beheersen en herhaling te voorkomen. Ons doel is om uw organisatie te ondersteunen bij het verbeteren van de veiligheidscultuur en het voorkomen van toekomstige incidenten.

Neem gerust contact met ons op via telefoon, e-mail of het contactformulier op onze website. Ons deskundige team staat klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te voorzien van de nodige ondersteuning.

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.